Muurplanten: Zijn klimplanten schadelijk voor de muur?

Een veelgestelde vraag over zelfhechtende klimplanten zoals klimop, klimhortensia of wingerdsoorten is of ze schadelijk zijn voor de muren of bomen waar ze tegenaan groeien.

Stevige, met cementmortel gemetselde muren zullen geen hinder ondervinden. Dat geldt niet voor oude muren, die nog uit kalkmortel zijn opgetrokken.

De hechtwortels hechten zich in dit geval vast aan de zachte kalksubstantie. Genoemde klimplanten moet u wel altijd in de gaten houden.

Ze kruipen overal tussen en de hoofdtakken worden op den duur toch redelijk dik. Zo kunnen ze schade veroorzaken aan de dakgoot of dakpannen. Snoei ze dus tijdig!

Zelfhechtende klimplanten hebben hechtwortels waarmee ze zich kunnen vastzetten op een muur of schutting. Als u gaas aanbrengt, een aantal centimeter van de muur af, kan de klimop zicht hier aan hechten en naar boven klimmen.

De bewering dat door klimplanten de muren vochtig blijven, is niet juist. Integendeel, vroeger plantte men klimop juist tegen koude muren vanwege het isolerende effect.

De woning blijft zo koeler in de zomer en warmer in de winter. Deze werking is vooral te danken aan het feit dat hemelwater via de bladeren wegvloeit en niet via de muur.

 

Bron: Eigen huis Magazine